MoravoSeed Kozlíček polníček

Novinka
1 hodnocení
16 Kč
Skladem

- méně známá listová zelenina používaná jako salát nebo přízdoba k jídlům

Detailní informace

Detailní popis produktu

Kozlíček polníček ( Valerianella locusta (L.) Laterr. )

Obsahuje velké množství minerálních látek a vitamínů. Pro přezimování lze vysévat i v září.

Používají se výhradně do salátů nebo na dozdobení pokrmů, či do zeleninových koktejlů, polévek. Mají vyšší výživovou hodnotu než hlávkoý salát. Obsahuje provitamín A, vitamín C a B, z minerálů je to draslík, železo, hořčík a vápník. Jeho konzumace se doporučuje zejména při oslabené imunitě a při stresu. Dále obsahuje bílkoviny, kyselinu listovou. Rostlina má posilující a uklidňující účinek na lidský organismus.

Je to drobná jednoletá rostlina. Semena polníčku se vysévají několikrát do roka, jelikož mají krátké vegetační období. Vysévejte jej proto brzy na jaře (ideálně již v únoru), abyste jej pak již v dubnu mohli sklízet, nebo v červenci, přičemž polníček pak budete sklízet počátkem září (sklízení polníčku pak můžete protáhnout až do počátku zimy). Vysévání polníčku uprostřed roku nemá význam, protože mu vysoké teploty neprospívají. Při pěstování ve fóliovníku semena vyséváme nejlépe v září a sklízíme od ledna do dubna. Pokud tedy semena vysejeme několikrát od časného jara do podzimu, zajistíme si přísun čersvé zeleniny i v zimě, kdy je nedostatek kvalitních surovin. Pro zajištění dostatečné vlhkosti se po výsevu doporučuje záhon přikrýt netkanou textilií. Semena vyséváme nejlépe do řádků vzdálených od sebe 10 - 15 cm. Rostlině se daří na slunném stanovišti.

Přehled doby výsevu a sklizně:

• výsev na záhon - III., VII. - VIII.

• do sponu - 20 x 8 cm

• sklizeň - V. - VII., X.

Postup při skladování kozlíčka polníčka:

Listovou růžici sklízime v dorostlém stavu tak, že celou rostlinu vyrýpneme ze země a důkladně omyjeme. Protože se jedná o mrazuvzdornou zeleninu, sklízet můžeme od konce podzimu do časného jara. Kozlíček polníček je vhodný spíše k přímé konzumaci. Pokud je třeba rostlinky uchovat, je nutné ponechat kořínky, navlhčený polníček vložit do misky, přikrýt mokrým papírem a přetáhnout potravinářskou fólií. Takto vydrží v lednici cca 3 dny aniž by ztratil svou vůni a chuť.

Balení: 2 g