MoravoSeed Roketa setá

Novinka
1 hodnocení
16 Kč
Skladem

- má vysoký obsah vitaminu C, podporuje chuť k jídlu, čistí krev

Detailní informace

Detailní popis produktu

Roketa setá ( Eruca sativa )

Lze ji postupně vysévat během celého roku. Při rychlení v miskách s buničinou sklizeň za 10-14 dní, při pěstování v truhlících se substrátem pro sklizeň mladých listů za 6-8 týdnů. 

Čerstvé zelené lístky rokety jsou plné vitaminů a minerálů. Obsahují zejména vitaminy A, C, K a jsou rovněž výtečným zdrojem vápníku, železa či magnesia. Kromě listů se dají konzumovat také květy, mladé zelené lusky či plně vyzrálá semena. Listy se přidávají do salátů, které zvýrazní svým nahořklým přídechem. Používají se také do těstovin, na pizzu či k masu. Výborné jsou s kozím sýrem.

Roketa se pěstuje buď brzy na jaře nebo na podzim při krátkém dni. Vysoká teplota a dlouhý den způsobují hořknutí listů. Kromě toho může roketa v létě rychle vybíhat do květu. Podobně jako salát či ředkvička. Protože roketa dobře snáší menší mrazíky, je vhodná k podzimnímu výsevu a sklizni začátkem zimy. Mráz způsobuje červenání zelených listů a mění jejich chuťové kvality. Někteří profesionální kuchaři oceňují načervenalou roketu prošlou mrazem jako výtečnou ingredienci v kuchyni.

Na talíř položíme buničitou vatu, řádně ji navlhčíme, posypeme rovnoměrně semínky rokety a dáme na světlé a teplé místo. Po pár dnech začíná klíčit a za 14 dní můžeme listy sklidit.

Pěstovat se dá ovšem také v truhlících. V substrátu roste lépe, sklizeň je možná za 6 týdnů. Pokud ji chceme sklízet kontinuálně, mezi jednotlivými výsevy uděláme několik dní pauzu.

Na poli se roketa pěstuje velmi snadno. Je nenáročná na kvalitu půdy a roste dobře. Vyséváme ji do řádků vzdálených od sebe asi 20 cm.

Přehled doby výsevu a sklizně:

• výsev do skleníku - II. - VII.

• výsev na záhon - IV. - VII.

• do sponu - 25 x 10 cm

• sklizeň - IV. - X.

Postup při skladování rokety seté:

Lístky je možné odtrhávat od jara do podzimu. Nejvhodnější je čerstvé lístky co nejrychleji konzumovat. Lístky je ale také možné jemně nasekat a v mikrotenovém sáčku zamrazit. Celé lístky se mohou naložit do olivového oleje. Chutnou alternativou je uchování na způsob pesta.

Balení: 4 g