SEMO Řepa salátová - ČERVENÁ KULATÁ

Neohodnoceno
17 Kč –24 %
SEMO Řepa salátová - ČERVENÁ KULATÁ
17 Kč –24 % 13 Kč
Skladem
- osvědčená, výnosná polopozdní odrůda, bulva je kulovitá s fialovým povrchem, dužnina je červená

Detailní informace

Detailní popis produktu

Řepa salátová: ČERVENÁ KULATÁ ** (Beta vulgaris ssp. vulgaris var. Conditiva / Cvikla)

Osvědčená a výnosná polopozdní odrůda. Bulva je kulovitá s intenzivně fialovým povrchem. Jemná dužina je výborné chuti, krvavě červená se širokými, poněkud světlejšími pruhy. Je univerzálně použitelná pro přímý konzum i konzervárenské zpracování. Má dobrou odolnost proti chorobám.

Řepa není zrovna bohatá na vitamíny C, B1 a B2. Mezi zeleninami však patří mezi zdroje kyseliny listové důležité pro krvetvorbu. Podporuje krevní oběh a působí proti kornatění cév, požehnaná je i pro játra. Stopové prvky v ní jsou železo, hořčík, měď a draslík, zinek, jod a mangan, fluor, kobalt, lithium a vanad. Pro zachování důležité kyseliny listové by se měla vařit či péct pouze krátce. Řepa má významný podpůrný charakter při léčbě rakoviny, protože v ní obsažený pektin podporuje vylučování cholesterolu, olova a radioaktivních látek z organismu. Rekonvalescentům se doporučuje čerstvá šťáva ze syrové řepy.

Vhodná prakticky do všech našich pěstebních oblastí. Nejlepší výnosy dává v místech se stejnoměrně rozdělenými srážkami, v půdách od jílovitých až po humózní písky. Optimální pH je 6,5 až 7,5.Vyséváme v dubnu až květnu, z hustých červnových výsevů lze vypěstovat malé bulvičky pro konzervaci vcelku. Vyséváme 15 - 20 g osiva na 10 m2. Plodina druhé trati.

Vegetační doba je 130 dní od výsevu do sklizně.

Přehled doby výsevu a sklizně:

• výsev - IV.-VI.

• do sponu - 30 x 15 cm

• sklizeň - VII.-X.

Ošetřeno proti houbovým chorobám: ANO

Moř./mor: Thiram Granuflo

Účinná látka: Thiram

Dávkování: 15 g osiva na 10 m2

Postup při skladování řepy:

Červená řepa vydrží maximálně čtyři měsíce. Kusy na uskladnění se vybírají větší a nepoškozené. Menší se raději zpracovávají. Bulvy nesmí být namrzlé, ale suché a čisté. Listy by se neměly odřezávat, ale vykroutit. To je ovšem třeba dělat opatrně tak, aby nedošlo k poškození vršku řepy, aby se neponičila a nezačala uvadat. Vhodným místem na uskladnění je sklep, kde není mráz nebo přílišná zima. Řepa se uskladňuje v bedně a doporučuje se pravidelně kontrolovat, jestli náhodou neplesniví nebo nevysychá.

Balení: 3 g