SEMO Tykev velkoplodá - plazivá, na vaření HOKKAIDO ORANGE

Neohodnoceno
24 Kč
Skladem
- tykev s jasně oranžovými plody s vysokým podílem dužniny k semeníku a vysokým obsahem karotenu, je všestranně využitelná

Detailní informace

Detailní popis produktu

Tykev velkoplodá: HOKKAIDO ORANGE **** (Cucurbita pepo L. / Tekvica)

Plazivá rostlina s jasně oranžovými plody ploše kulovitého tvaru o průměru 20 – 25 cm. Předností odrůdy je vysoký podíl dužniny k semeníku a vysoký obsah karotenu. Hokkaido je chutná, všestranně využitelná tykev, oceňovaná ve vegetariánské kuchyni a v přípravě racionální výživy. 

Cuketám se nejlépe daří na středně těžkých, humózních půdách, dostatečně zásobených živinami. Podle možnosti je zařazujeme do první tratě. Vyžadují slunečné polohy chráněné před silnými větry. Nejvhodnější je přímý výsev v půlce května.
Pravidelným sběrem zajistíme stálou násadu plodů až do podzimu. Dozrávající plody ponechané na rostlině blokují tvorbu dalších mladých plodů.
Cukety netrpí plísní okurkovou. V půlce srpna může porost napadnout padlí, proti němuž lze účinně zasáhnout přípravky uvedenými v metodice pro ochranu rostlin.

Vegetační doba je 55 - 60 dní od výsevu do sklizně.

Přehled doby výsevu a sklizně:

• výsev - V.

• výsadba - V.

• do sponu - 200 x 80 cm

• sklizeň - VII.-.IX.

Ošetřeno proti chorobám: ANO

Moř./mor.: Captan 80 WG

Učinná látka: Captan

Postup při skladování tykví:

Stačí, aby byl plod tykve vystavena jen menšímu mrazíku a jeho skladovatelnost se znatelně zkrátí. Větší mráz plod zcela zničí. Tykve se sklízejí i se stopkou. Pokud při sklizni některým plodům stopka upadne, měli by se sníst jako první. Většina tykví musí po sklizni několik týdnů dozrávat. Mohou se rozložit venku na slunci na slámu nebo je nechat dozrát doma. Důležité je pohlídat stopky plodů, aby pořádně zaschly. Hniloba se totiž často šíří právě odtud. S tykvemi bychom měli zacházet podobně jako s jablky. Opatrně je pokládat, aby se neotloukly. Doma je můžeme rozložit na nějakou měkkou podložku, třeba na kartón. Nejdéle vydrží jednotlivé tykve zavěšené v síti ve volném prostoru. Ideální teplota pro skladování tykví se pohybuje v rozmezí 10 - 15 °C. Vyhovuje jim i pokojová teplota do 20 °C. Jednou za čas by se měli každou tykev zvednou a prohlédnout, zda se nekazí. Kontrolujeme také stopky. Menší plody lze skládat na sebe, velké se skladují v jedné vrstvě. Tykvím vadí, na rozdíl od brambor, vysoká vlhkost vzduchu.

Balení: 1,5 g