MoravoSeed Špenát novozélandský

Novinka
Neohodnoceno
19 Kč
Skladem

- méně známý druh listové zeleniny

Detailní informace

Detailní popis produktu

Špenát novozélandský ( Tetragonia tetragonoides ( Pall. ) Kuntze )

Užitkovou částí jsou stejně jako u klasického špenátu listy, které se sklízí jednotlivě. Rostliny se bohatě větví a v letním období nevybíhá do květu.

Špenát patří k listové zelenině, která je známá vysokým obsahem vitamínů E, C, E, K a minerálů, jako jsou magnézium, jód, železo a vápník. Kromě železa obsahuje také kalcium, magnézium, zinek a selen. Špenát dále obsahuje i kyselinu listovou, jejíž množství v listech se už po několikaminutovém vaření snižuje na polovinu, a proto se doporučuje špenátové listy před konzumací jen mírně napařit. Antioxidační vlastnosti špenátu dokáží předejít škodlivé oxidaci cholesterolu. Hořčík zase zabezpečuje zdravý krevní tlak, stejně jako draslík, přičemž špenát zároveň obsahuje málo sodíku, jehož nadbytek tlak zvyšuje. Vitamin K dokáže zadržovat vápník v kostech, takže jsou pevnější. K tomu přispívají i další minerály, které tato mimořádně zdravá zelenina obsahuje. Kromě zmíněných pozitivních účinků dokáže špenát zabránit vzniku vředů a díky rozmanitým phytonutrientům a pigmentům ochrání pokožku před škodlivým UV zářením.

Nejvhodnější pro pěstování jsou hlinitopísčité, dostatečně vododržné půdy s pH 6 - 7,5. Nesnáší suché a kyselé půdy a větrné polohy. Jarní kulturu z březnových výsevů sklízíme 5 - 6 týdnů po výsevu. Jako následnou plodinu ze srpnových výsevů sklízíme v září až v říjnu. Pro přezimování a ranou jarní sklizeň vyséváme v září. Špenat lze sklízet dvěma způsoby, a to probíráním plně narostlých listů a tím mít několik sklizní, nebo jednorázovým ořezáním všech listů.

Vegetační doba jarních výsevů je 50 - 65 dní od výsevu do sklizně.

Vegetační doba podzimních výsevů je 240 dní od výsevu do sklizně.

Přehled doby výsevu a sklizně:

• výsev na záhon - IV. - V.

• do sponu - 30 x 20 cm

• sklizeň - VI. - VIII.

Postup při skladování špenátu:

Špenát lze skladovat čerstvý jen krátkodobě, musíme zajistit vysokou vlhkost (95 - 100%). Listy připravené ke skladování se vloží do mikrotenového sáčku a uskladní v lednici. Za těchto podmínek vydrží po dobu maximálně 1 týdne. Dalším a delším způsobem je klasické zamrazení, kdy se oprané a nasekané listy taktéž vloží do mikrotenového sáčku a uskladní v mrazáku.

Balení: 5 g