MoravoSeed Ředkvička celoroční LADA
Související produkty
Detailní popis produktu
Ředkvička celoroční LADA ( Raphanus sativus L. )
Tvoří velké bulvičky s bílou jemnou dužninou. Je značně odolná proti vybíhání do květu a velmi odolná proti praskání a houbovatění bulviček. Vegetační doba od výsevu je 33-37 dní.
Ředkvičky jsou cenným zdrojem minerálních látek, zejména draslíku, fosforu, síry, hořčíku, vápníku a železa. Bulvičky obsahují 7% sacharidů, množství bílkovin a vitamín C (kyselinu askorbovou), kyselinu listovou, karotenoidy a vitamíny řady B. Jsou také dobrým zdrojem vlákniny (1,5 - 2 g), která pozitivně podporuje střevní peristaltiku. Hořčičné oleje a silice ulevují od infekcí zažívacího traktu, desinfikují také dutinu ústní a nosohltan, kde napomáhají při rozpouštění hlenu a usnadňují odkašlávání. Ředkvičky také snižují riziko tvorby kamenů žlučových a močových cest. Pro vyšší obsah draslíku působí mírně močopudně.
Ředkvička je kořenová zelenina botanicky klasifikovaná jako varieta ředkev setá letní. Vyžaduje lehčí, kypré a humusem bohaté půdy s dostatkem pohotových živin a pravidelným zásobováním vodou. Nepravidelná závlaha zvyšuje "ostrost" chuti. Kořen je kulovitý nebo válcovitý, různě zbarvený. Barva se pohybuje od bílé až k červeným nebo fialově zabarveným. Existují i odrůdy červenobílé nebo žluté kulaté a bílé protáhlé. Dužnina bílá, u červených ředkviček někdy s nádechem do růžova, u starších kusů se skelným nádechem. Chuť ředkvičky je pálivá díky siřičitým silicím, někdy vodová - závisí obecně na zálivce a počasí během vegetace. Pálivost ředkviček lze zmírnit jejich namočením do studené vody či posolením při konzumaci.
Vegetační doba je 31 - 35 dní od výsevu do sklizně.
Přehled doby výsevu a sklizně:
• výsev na záhon - III. - IX.
• do sponu - 15 x 3 cm
• sklizeň - IV. - X.
Postup při skladování ředkvičky:
Ředkvičky je možné skladovat při teplotách 0 - 2°C a relativní vzdušné vlhkosti 90 - 95%.
Balení: 5 g