MoravoSeed Tykev olejná OLGA

Novinka
Neohodnoceno
15 Kč
Skladem

- odrůda plazivé tykve

Detailní informace

Detailní popis produktu

Tykev olejná OLGA ( Cucurbita pepo L. )

Plody tvoří množství semen bez slupky, které mají vysoký obsah zinku a jsou vhodné k přímé konzumaci, pražení i k lisování oleje. Použitelná je i dužina jak k přímé spotřebě, tak i ke konzervaci.

Tykve vyžadují humózní středně těžkou půdu s dostatečným množstvím dostupné půdní vláhy. Tykve vyséváme v první dekádě května do předem připravených hnízd (do hloubky 3-5 cm) vzdálených od sebe 1,3-1,5×0,4-0,5 m. Poté co rostliny vzejdou a vytvoří 2-3 pravé listy je vyjednotíme do konečného sponu 1,3-1,5×0,8-1 m. Výjimečně lze tykve předpěstovat 2-3 týdny před výsadbou na konečné stanoviště. Během vegetace záhon odplevelujeme, dokud rostliny nevytvoří souvislý porost. V případě potřeby ručně opylujeme a uvadlé samčí i samičí květy ve styku s půdou odlamujeme. Zaléváme vydatně a přitom dbáme, abychom neovlhčovali listy. Tykve jsou většinou odolné chorobám a škůdcům, přesto se mohou objevit některé následující problémy: padlí okurkové, koncová hniloba plodů, mechanické poranění listů.

Přehled doby výsevu a sklizně:

• výsev do skleníku - III. - IV.

• výsev na záhon - V.

• výsadba na záhon - V. - VI.

• do sponu - 120 x 100 cm

• sklizeň - IX. - X.

Postup při skladování tykví:

Stačí, aby byl plod tykve vystavena jen menšímu mrazíku a jeho skladovatelnost se znatelně zkrátí. Větší mráz plod zcela zničí. Tykve se sklízejí i se stopkou. Pokud při sklizni některým plodům stopka upadne, měli by se sníst jako první. Většina tykví musí po sklizni několik týdnů dozrávat. Mohou se rozložit venku na slunci na slámu nebo je nechat dozrát doma. Důležité je pohlídat stopky plodů, aby pořádně zaschly. Hniloba se totiž často šíří právě odtud. S tykvemi bychom měli zacházet podobně jako s jablky. Opatrně je pokládat, aby se neotloukly. Doma je můžeme rozložit na nějakou měkkou podložku, třeba na kartón. Nejdéle vydrží jednotlivé tykve zavěšené v síti ve volném prostoru. Ideální teplota pro skladování tykví se pohybuje v rozmezí 10 - 15 °C. Vyhovuje jim i pokojová teplota do 20 °C. Jednou za čas by se měli každou tykev zvednou a prohlédnout, zda se nekazí. Kontrolujeme také stopky. Menší plody lze skládat na sebe, velké se skladují v jedné vrstvě. Tykvím vadí, na rozdíl od brambor, vysoká vlhkost vzduchu.

Balení:  3 g