SEMO Cibule kuchyňská - jarní ŠTUTGARTSKÁ
Související produkty
Detailní popis produktu
Cibule kuchyňská: ŠTUTGARTSKÁ ** (Allium cepa / Cibula)
Odrůda Štutgartská je světová odrůda s dobrými konzumními hodnotami a výbornou skladovatelností. Cibule je ploše kulovitá, větší, se zlatožlutými až nahnědlými suknicemi. Krček dobře zatahuje. Dužnina je bílá, pevná, poněkud ostřejší chuti. Pěstuje se zejména ze sazečky. Není vhodná pro pěstování na těžších půdách. Průměrná hmotnost cibule je 64 g. Lze použít pro předpěstování na sazečku.
Cibule obecná se pěstuje v mnoha různých odrůdách, lišících se tvarem i barvou. Obsahuje mnoho léčivých látek. Tou nejvýznamnější je allicin. Je bohatá na kyselinu listovou, vitaminy skupiny B, vitaminy C, E i cenné karoteny. Je vynikajícím preventivním prostředkem proti infekčním zánětlivým onemocněním. Podává se ve formě šťávy, která se přidává do čaje. Je rovněž účinným prostředkem proti kašli, zahlenění, chrapotu, zánětu průdušek a angíně. Další vynikající vlastností cibule je snižování hladiny škodlivého cholesterolu v krvi. Celkově podporuje i srdeční činnost a čistí cévní a žilní systém. Velkým pomocníkem je i pro diabetiky, protože snižuje hladinu krevního cukru. Syrový plátek cibule je výborným obklademna vosí či včelí bodnutí. Strouhaná cibule je zase výborným obkladem na omrzliny a šťáva z ní zahubí bradavice a uleví při bolesti zubů nebo ucha.
Vegetační doba je 124 dní od výsevu do sklizně.
Přehled doby výsevu a sklizně:
• výsev - II.-IV.
• do sponu - 30 x 0,5 cm
• sklizeň - VII.-VIII.
Ošetřeno proti houbovým chorobám: ANO
Moř./mor: Thiram Granuflo
Účinná látka: Thiram
Dávkování: 100 g osiva na 10 m2
Postup při skladování cibule:
Skladování cibule je velmi důležité, jelikož cibule při dobrém zacházení může vydržet velmi dlouho do zimy. Předně je nutné ji nechat hned po vytažení ze země chvíli proschnout přímo na záhoně anebo ji dát na několik hodin třeba na dlažbu. Poté je zapotřebí ji svázat do kytic po nějakých zhruba 10 až 15 kusech. Záleží na tom, jak jsou cibule velké. Cibule se následně pověsí na nějaké suché místo. Až slupky pořádně šustí, je cibule dokonale proschlá a je možné ji pak skladovat v bedýnkách anebo přepravkách.
Balení: 2 g
Pěstování cibule z přímých výsevů
Pro pěstování cibule jsou nejvhodnější středně těžké hlinitopísčité půdy v záhřevných polohách. Zařazujeme ji do druhé až třetí tratě s dobrou zásobou živin, s pH minimálně 5,5. Vyséváme co nejdříve na jaře, aby semena měla dostatek vláhy, do řádků 30 - 35 cm vzdálených, do hloubky 2-3 cm. V řádku jednotíme podle potřeby na 4 - 5 cm. V průběhu vegetace věnujeme pozornost kultivaci s cílem udržet provzdušněnou strukturu půdy. Závlaha je vhodná, ale pouze do poloviny července. V uzavřených polohách a ve vlhčím období vyžaduje cibule od poloviny června ochranu fungicidy proti plísni cibulové. Sklízíme, když je nať z poloviny rostlin polehlá a cibule mají žlutohnědou slupku. Dosoušíme na záhonech nebo na roštech.
Pěstování cibule ze sazečky
K této technologii pěstování jsou vhodné zejména odrůdy ŠTUTGARTSKÁ a VŠETANA. Pro předpěstování sazečky vyséváme osivo od března do poloviny dubna hustě do řádků. Na 10 m2 potřebujeme přibližně 100 g osiva. V době, kdy cibulky dosáhnou sílu tužky, porost vytrháme a necháme na slunci zatáhnout. Optimální teplota pro skladování je do 5 °C nebo nad 15 °C. Příští rok sazečku vysazujeme na záhon brzy z jara tak, aby konec krčku mírně vyčníval nad povrch záhonu. Na metr čtvereční vysazujeme 100 - 300 g cibulek ve sponu 20 x 8 - 10 cm. Cibule pěstované ze sazečky mají oproti přímo setým cibulím horší skladovatelnost, ale podstatně ranější sklizeň.
Pěstování přezimujících odrůd
Ozimé odrůdy jsou zajímavé zejména pro dosažení rané sklizně, protože dozrávají ještě dříve než cibule pěstované ze sazečky. Osivo vyséváme od poloviny srpna do začátku září (časný výsev způsobuje vybíhání, pozdní pak vymrzání nedostatečně vyvinutých rostlin). Po výsevu je nutné zabezpečit dostatek vláhy pro vzcházení rostlin tak, aby rostliny začaly rychle růst a do zámrazu dosáhly tloušťky minimálně 5 mm.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.