SEMO Ředkvička - pro rychlení i pole DUO

1 hodnocení
17 Kč –24 %
SEMO Ředkvička - pro rychlení i pole DUO
17 Kč –24 % 13 Kč
Skladem
- červenobílá, kulovitá ředkvička, velmi raná, hodí se pro rychlení i pro pole

Detailní informace

Detailní popis produktu

Ředkvička: DUO ** (Raphanus sativus L. var. sativus / Reďkovka)

Červenobílá, kulovitá až ploše kulovitá bulvička s převážně náhlým přechodem do středně silného hlavního kořínku. Povrch je hladký, v horních dvou třetinách šarlatově červený, ve spodní třetině bílý bez postraních kořínků. Dužnina je převážně narůžovělá, jemná, šťavnatá, nasládlá. Rostlina je slabě olistěná.Velmi raná ředkvička, hodí se pro rychlení i pro polní výsevy s intenzivní agrotechnikou. Odolná vůči vyšeptávání bulviček. Dobře se svazkuje. Jedna z nejranějších odrůd.

Ředkvičky jsou cenným zdrojem minerálních látek, zejména draslíku, fosforu, síry, hořčíku, vápníku a železa. Bulvičky obsahují 7% sacharidů, množství bílkovin a vitamín C (kyselinu askorbovou), kyselinu listovou, karotenoidy a vitamíny řady B. Jsou také dobrým zdrojem vlákniny (1,5 - 2 g), která pozitivně podporuje střevní peristaltiku. Hořčičné oleje a silice ulevují od infekcí zažívacího traktu, desinfikují také dutinu ústní a nosohltan, kde napomáhají při rozpouštění hlenu a usnadňují odkašlávání. Ředkvičky také snižují riziko tvorby kamenů žlučových a močových cest. Pro vyšší obsah draslíku působí mírně močopudně.

Ředkvička je kořenová zelenina botanicky klasifikovaná jako varieta ředkev setá letní. Vyžaduje lehčí, kypré a humusem bohaté půdy s dostatkem pohotových živin a pravidelným zásobováním vodou. Nepravidelná závlaha zvyšuje "ostrost" chuti. Kořen je kulovitý nebo válcovitý, různě zbarvený. Barva se pohybuje od bílé až k červeným nebo fialově zabarveným. Existují i odrůdy červenobílé nebo žluté kulaté a bílé protáhlé. Dužnina bílá, u červených ředkviček někdy s nádechem do růžova, u starších kusů se skelným nádechem. Chuť ředkvičky je pálivá díky siřičitým silicím, někdy vodová - závisí obecně na zálivce a počasí během vegetace. Pálivost ředkviček lze zmírnit jejich namočením do studené vody či posolením při konzumaci.

Vegetační doba je 31 - 35 dní od výsevu do sklizně.

Přehled doby výsevu a sklizně:

• výsev - II.-IV. + VIII.

• do sponu - 20 x 4 cm

• sklizeň - IV.-V., V-VI. + IX.

Ošetřeno proti houbovým chorobám: NE

Dávkování: vyséváme ve špetkách do hnízd a jednotíme

Postup při skladování ředkvičky:

Ředkvičky je možné skladovat při teplotách 0 - 2°C a relativní vzdušné vlhkosti 90 - 95%.

Balení: 5 g