MoravoSeed Celer řapíkatý MALACHIT

Novinka
1 hodnocení
16 Kč
Skladem

- poloraná středně vysoká odrůda s tmavě zeleným olistěním

Detailní informace

Detailní popis produktu

Celer řapíkatý MALACHIT ( Apium graveolens L. )

Řapíky jsou silné, masité, dlouhé a vzpřímené. Pěstujeme z předpěstované sadby. Vegetační doba od výsadby je 75-85 dnů.

Řapíkatý celer využijete do salátů, zapékaných pokrmů nebo si z řapíků vylisujete šťávu. Šťáva ze syrového celeru (z celé rostliny) podporuje chuť k jídlu, upravuje zažívání a působí silně močopudně: není proto vhodná pro nemocné s ledvinovými poruchami. Je vynikajícím zdrojem vitamínu C. Dále obsahuje bílkoviny, vlákninu, vitamín B1, vitamín B2, karoten, draslík, sodík, vápník, fosfor, železo, hořčík a jiné.

Celer má dlouhou vegetační dobu, proto je potřeba sazenice předpěstovat včas. Únorový či nejpozději březnový výsev platí pro celer bulvový, listový i řapíkatý.  Drobná semena celeru klíčí dva až tři týdny při teplotě mezi patnácti až dvaceti stupni. Okolní teplota nesmí klesnout pod deset stupňů během celé doby jejich vegetace. Vhodná je hlinitopísčitá půda. Semena si udržují klíčivost tři až pět let, můžete si jich proto bez obav naset jen takové množství, jaké potřebujete. Sazeničky řapíkatého celeru, který vyžaduje bělení, sázejte do brázdy asi 20 cm hluboko a cca 30 cm od sebe. Budete pak mít méně práce s bělením.  V první polovině září se řapíky celeru bělí, aby měly jemnou chuť. Řapíky přihrneme hlínou. Aby nebyly od půdního prachu, můžeme je před zahrnutím obalit papírem nebo lepenkou. Celou dobu bělení nesmí přijít na řapíky denní světlo. Celer se dobývá ze země celý a řapíky se odřezávají těsně u bulvy, aby zůstal srostlý svazek listů. Nejsnadnější je pěstovat odrůdy samobělící, u nichž odpadá práce s vyvazováním a přihrnováním.  

Přehled doby výsevu a sklizně:

• výsev na záhon - II. - III.

• výsadba na záhon - IV. - V.

• do sponu - 35 x 30 cm

• sklizeň - VII. - X.

Postup při skladování řapíkatého celeru:

Celer řapíkatý se uchovává v ledničce, aby byla zachována křehkost. Zabalí se do plastikového filmu nebo papíru, kde vydrží po dobu asi 1 týdne. Během této doby se podle potřeby odlamují řapíky a zbytek celeru se opět dobře zabalí. Po této době začínají řapíky ztrácet svoji křehkost, pro kterou jsou ceněny.

Balení: 400 ks