MoravoSeed Řepa salátová KAHIRA

Novinka
Neohodnoceno
16 Kč
Skladem

- raná odrůda určená pro letní až podzimní sklizně

Detailní informace

Detailní popis produktu

Řepa salátová KAHIRA ( Beta vulgaris L. )

Bulva je příčně úzce eliptická, dužnina je stejnoměrně tmavě purpurově červená bez výrazných kruhů. Odrůda je odolná proti vybíhání do květu. Vegetační doba je 110 dnů.

Řepa není zrovna bohatá na vitamíny C, B1 a B2. Mezi zeleninami však patří mezi zdroje kyseliny listové důležité pro krvetvorbu. Podporuje krevní oběh a působí proti kornatění cév, požehnaná je i pro játra. Stopové prvky v ní jsou železo, hořčík, měď a draslík, zinek, jod a mangan, fluor, kobalt, lithium a vanad. Pro zachování důležité kyseliny listové by se měla vařit či péct pouze krátce. Řepa má významný podpůrný charakter při léčbě rakoviny, protože v ní obsažený pektin podporuje vylučování cholesterolu, olova a radioaktivních látek z organismu. Rekonvalescentům se doporučuje čerstvá šťáva ze syrové řepy.

Vhodná prakticky do všech našich pěstebních oblastí. Nejlepší výnosy dává v místech se stejnoměrně rozdělenými srážkami, v půdách od jílovitých až po humózní písky. Optimální pH je 6,5 až 7,5.Vyséváme v dubnu až květnu, z hustých červnových výsevů lze vypěstovat malé bulvičky pro konzervaci vcelku. Vyséváme 15 - 20 g osiva na 10 m2. Plodina druhé trati.

Vegetační doba je 130 dní od výsevu dosklizně

Přehled doby výsevu a sklizně:

• výsev na záhon - IV.-VII.

• do sponu - 25 x 20 cm

• sklizeň - VII.-X.

Postup při skladování řepy:

Červená řepa vydrží maximálně čtyři měsíce. Kusy na uskladnění se vybírají větší a nepoškozené. Menší se raději zpracovávají. Bulvy nesmí být namrzlé, ale suché a čisté. Listy by se neměly odřezávat, ale vykroutit. To je ovšem třeba dělat opatrně tak, aby nedošlo k poškození vršku řepy, aby se neponičila a nezačala uvadat. Vhodným místem na uskladnění je sklep, kde není mráz nebo přílišná zima. Řepa se uskladňuje v bedně a doporučuje se pravidelně kontrolovat, jestli náhodou neplesniví nebo nevysychá.

Balení: 3 g