MoravoSeed Řeřicha

Novinka
1 hodnocení
13 Kč
Skladem

- naťová zelenina k ochucení pokrmů, vhodná zejména k rychlení v zimním a předjarním období, kdy je důležitým zdrojem vitamínu C

Detailní informace

Detailní popis produktu

Řeřicha ( Lepidium sativum L. )

Pěstujeme v miskách s vlhkou vatou při teplotě 20°C. Sklízí se jednorázově seřezáním.

Tato bylinka dokáže pročistit játra, žlučník, ledviny,krev i trávicí trakt. Je to takřka univerzální lék. Obsahuje hodně vitamínu C, vitamíny B1, B2, B3, B6, K, provitamín A, z minerálních látek hlavně železo, vápník, hořčík, fosfor, síru, draslík a dokonce i trochu jódu. V západní fytoterapii se užívá při zánětech močových cest, rozpouští i ledvinové a močové kaménky nebo kaménky ve žlučníku. Rozšiřuje průdušky, proto je vhodná k léčení suchého kašle a astmatu. Pro vysoký obsah dobře využitelného železa se používá k léčbě anémie, dobře působí při dně a revmatismu. Zlepšuje trávení, mírní průjem, nadýmání, zamezuje křečím a nevolnosti po jídle. Pokud ji chceme přidávat do pokrmů, nenecháme ji vykvést, jelikož má tak štiplavou a hořkou chuť, že bychom si moc nepochutnali. Pro léčení se zase suší kvetoucí nať.

Rostlince se daří nejlépe v humózní půdě, ale poroste vám v jakékoliv půdě. Semínka vyséváme od března až do září. První lístky můžeme sklízet už za necelé dva týdny, při pravidelném seřezávání znovu obrostou. Výhodnější je pěstování na zastíněném stanovišti, na sluníčku vybíhá dříve do květu. Při zimním rychlení pěstujeme na slunném místě, nejlépe na okenním parapetu. Můžeme vysít do truhlíku s méně výživnou
zeminou, nebo stačí jenom vysít na talíř na navlhčenou vatu či buničinu. V obou případech je to ale jednorázová záležitost, po odstřihnuti musíme vysít nová semínka, rostlinky znovu neobrostou. Vatu musíme udržovat stále vlhkou.

Přehled doby výsevu a sklizně:

• výsev do skleníku - I. - XII.

•  výsev na záhon - V. - IX.

• sklizeň - I. - XII.

Postup při skladování řeřichy:

Sklízí se jednorázově mladé čerstvé naklíčené rostlinky, které se seřezávají jako pažitka. Pokud seřezané rostlinky nestihnete ihned zpracovat, dají se uchovat ustřižené a zabalené ve vlhké utěrce v lednici, ale jen pár dnů, pak uvadnou. Pokud budete řeřichu používat do zeleninových salátů nebo pomazánek můžete ji zalít máslem či sádlem a využít při dalším vaření. Pevně uzavřete nádobu a dejte do chladničky.

Balení: 6 g