SEMO Kapusta hlávková - pozdní VERTUS 2
Související produkty
Detailní popis produktu
Salát hlávkový: VERTUS 2 ** (Brassica oleracea L.convar. capitata (L.)Alef.var.sabauda L. / Kel hlávkový)
Rostlina středního vzrůstu, rozložitější, hlávka ploše kulovitá, pevná, tmavě zelená s velmi silným modravým ojíněním, výborné chuti. Na řezu je bílá až žlutá, středně hustá, s vnitřním košťálem do dvou třetin. Výnosná odrůda pro podzimní sklizně. Vhodná k přímému konzumu, mražení i ke skladování do konce ledna. Je tolerantní k poškození mšicemi i při jejich opakovaném náletu v květnu a červnu. Hlávka váží průměrně 1,2 kg, ze 100 m2 lze sklidit 380 - 420 kg.
Kapusta je kromě vitamínů a minerálů i výtečným zdrojem vlákniny, důležité pro snížení hladiny cholesterolu a prevenci nádorů tlustého střeva. Zanedbatelný není také obsah kvalitních rostlinných bílkovin. Problémem kapusty je však nadýmavost. Proto se nedoporučuje lidem po operacích, těhotným i kojícím ženám, odpustit by si ji měly osoby se zažívacími problémy a srdečními chorobami.
Z pěstitelského hlediska je hlávková kapusta nenáročná na klimatické podmínky, snáší dobře i chladnější podnebí, snese i -15 °C. Podle odrůdy řezimuje po vytvoření 5 - 6 pravých listů nebo až po vytvoření hlávky. Rané odrůdy se úspěšně pěstují na středních, propustných a dobře vyhnojených půdách pod závlahou. Pozdním odrůdám se nejlépe daří v chladnějších polohách na středních až těžších, propustných půdách dobře zásobených živinami. Kapusta je velmi náročná na hnojení a dostatečnou zálivku, zpravidla ji zařazujeme do první tratě.
Vegetační doba je 130 - 150 dní od výsevu do sklizně.
Přehled doby výsevu a sklizně:
• výsev - III.-V.
• výsadba - IV.-VI.
• do sponu - 50 x 50 cm
• sklizeň - IX.-XI.
Ošetřeno proti chorobám: ANO
Moř./mor.: Thiram Granuflo
Učinná látka: Thiram
Dávkování: po špetkách do záhonů
Postup při skladování hlávkové kapusty:
Kapustu lze uskladnit tak, že se nechá přímo na záhonu, dobře vyvinuté hlávky snesou až - 15 °C a mohou dobře přezimovat i na poli a sklízet se průběžně během mírné zimy. Přezimující odrůdy se tedy sklízí až do konce května. Pozdní odrůdy pak od srpna jako zelí. Skladování je možné až do března popř. dubna při teplotě 0 °C a 85 - 90 % relativní vlhkosti. Kapusta určená pro skladování by měla mít hlávky pevné, plně vyvinuté a nepřezrálé.
Balení: 1 g
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.