SEMO Špenát setý - k řezu mladých listů HARP F1 Celoroční pro mlsné jazýčky
Související produkty
Detailní popis produktu
Špenát set: HARP F1 Hybrid ** pro mlsné jazýčky (Spinacea oleracea L. / Špenát siaty)
Odrůda špenátu orientálního původu, s velmi rychlým růstem a výbornou odolností k vysokým teplotám. Je vhodná ke sklizni mladých listů, lze ji pěstovat během celé vegetační sezóny. Je ideální i pro letní pěstování díky své vysoké odolnosti k vybíhání. Odrůda je odolná proti plísni špenátové.
Špenát patří k listové zelenině, která je známá vysokým obsahem vitamínů E, C, E, K a minerálů, jako jsou magnézium, jód, železo a vápník. Kromě železa obsahuje také kalcium, magnézium, zinek a selen. Špenát dále obsahuje i kyselinu listovou, jejíž množství v listech se už po několikaminutovém vaření snižuje na polovinu, a proto se doporučuje špenátové listy před konzumací jen mírně napařit. Antioxidační vlastnosti špenátu dokáží předejít škodlivé oxidaci cholesterolu. Hořčík zase zabezpečuje zdravý krevní tlak, stejně jako draslík, přičemž špenát zároveň obsahuje málo sodíku, jehož nadbytek tlak zvyšuje. Vitamin K dokáže zadržovat vápník v kostech, takže jsou pevnější. K tomu přispívají i další minerály, které tato mimořádně zdravá zelenina obsahuje. Kromě zmíněných pozitivních účinků dokáže špenát zabránit vzniku vředů a díky rozmanitým phytonutrientům a pigmentům ochrání pokožku před škodlivým UV zářením.
Nejvhodnější pro pěstování jsou hlinitopísčité, dostatečně vododržné půdy s pH 6 - 7,5. Nesnáší suché a kyselé půdy a větrné polohy. Jarní kulturu z březnových výsevů sklízíme 5 - 6 týdnů po výsevu. Jako následnou plodinu ze srpnových výsevů sklízíme v září až v říjnu. Pro přezimování a ranou jarní sklizeň vyséváme v září. Špenat lze sklízet dvěma způsoby, a to probíráním plně narostlých listů a tím mít několik sklizní, nebo jednorázovým ořezáním všech listů.
Vegetační doba je 30 - 35 dní od výsevu do sklizně.
Přehled doby výsevu a sklizně:
• výsev - III.-VIII.
• do sponu - 25 x 5 cm
• sklizeň - IV.-X.
Ošetřeno proti chorobám: ANO
Moř./mor.: ANO
Účinná látka: Thiram, Metalaxyl-M
Postup při skladování špenátu:
Špenát lze skladovat čerstvý jen krátkodobě, musíme zajistit vysokou vlhkost (95 - 100%). Listy připravené ke skladování se vloží do mikrotenového sáčku a uskladní v lednici. Za těchto podmínek vydrží po dobu maximálně 1 týdne. Dalším a delším způsobem je klasické zamrazení, kdy se oprané a nasekané listy taktéž vloží do mikrotenového sáčku a uskladní v mrazáku.
Balení: 4 g
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.